Zadomowieni Google Twitter P Youtube Facebook

Osiedle River House w Warszawie

 

Nazwa realizacji: Osiedle River House w Warszawie
Architektura: arch. Jarosław Wojtach, arch. Tadeusz Plebański
Zespół projektowy: arch. Patrycja Marcinkowska –Ciołek, arch. Sabrina Tomicka, tech. arch. Alicja Wojciechowska, arch. Olga Kwadrat
Jednostka projektowa: Art System Sp. z o.o. ul. Przasnyska, 6 01-756 Warszawa
Inwestor: River House
Powierzchnia całkowita budynku: 130902,53 m2
Data inwestycji: 2006
Adres inwestycji: Warszawa, ul. Bluszczańska

Zespół mieszkaniowy składa się z trzech budynków mieszkalnych /A, B, C/ oraz budynku stacji trafo. Poszczególne budynki zostały zakomponowane w kwartał częściowo zamkniętej zabudowy z wewnętrznym dziedzińcem.
Wszystkie budynki mają 4 kondygnację nadziemną mieszkalnousługową i połączone są 1 kondygnacją podziemną garażową. Na czterech kondygnacjach mieszkalnych zaprojektowano 94 lokali mieszkalnych o zróżnicowanej powierzchni i programie użytkowym.
Wejścia do mieszkań budynku dostępne są z przestrzeni klatki schodowej. Wejścia do klatki schodowej kontrolowane są przez instalację domofonową. Dla zapewnienia bezpieczeństwa mieszkańców i lepszej kontroli, w budynku przewiduje się instalację telewizji przemysłowej. Zestaw kamer połączonych z magnetowidem, a monitorowanych z pomieszczenia ochrony, umożliwi rejestrację zdarzeń wokół budynku, w garażu podziemnym, oraz w rejonie wjazdu do garażu i dojścia do budynku. Rozwiązanie przy zachowaniu kontroli dostępu do przedsionka dźwigu w garażu (drzwi z zamkiem z szyfratorem) oraz przy zrealizowaniu w parterze budynku A pomieszczenia ze stałym dozorem, umożliwia pełną kontrolę nad osobami niepożądanymi, mogącymi dostać się na kondygnacje mieszkalne.
Wszystkie mieszkania dostępne są z klatek schodowych wyposażonych w dźwig osobowy przystosowany dla osób niepełnosprawnych. W obrębie holi piętrowych zlokalizowano szachty instalacji sanitarnych, instalacji elektrycznej i teletechnicznej wraz z licznikami lokatorskimi.
Dach budynków zaprojektowano częściowo jako zielony dach, powiększając powierzchnię biologiczno czynną, oraz częściowo jako miejsce lokalizacji niezbędnych urządzeń dachowych stanowiących element instalacji wentylacji mechanicznej, częściowo jako miejsce odparowania wody deszczowej. Wejście na dach zaprojektowane jest bezpośrednio z ogólnodostępnych klatek schodowych w formie prostopadłościennych kubików.

 

Galeria: